Je hart volgen: hoe doe je dat?

Zonder het te beseffen, besteden we in het dagelijks leven meer aandacht aan ons denken en onze gedachten dan aan ons hart, onze innerlijke gids. We zitten vaak gevangen in ons hoofd, hebben onszelf geleerd om onze emoties in bedwang te houden en ingevingen kunnen we bestempelen als ongepast, eng of vreemd. Bij een belangrijke beslissing wegen we doorgaans de voor- en nadelen tegen elkaar af, en vinden we een rationele keuze vaak het beste…

Kinderen leven van nature dichtbij hun hart. Ze leven vol vertrouwen en overgave. In hun fantasie is alles mogelijk, kunnen ze alles zijn en worden. Omdat kinderen dichtbij hun hart leven, zijn ze van nature heel sensitief. Ze nemen de wereld waar vanuit hun gevoel, zonder daarover te denken.

Hoe groter en ouder we worden, hoe meer we bij deze magische mogelijkheden vandaan lijken te groeien. Kinderen leren hun impulsen te beheersen en onderdrukken. Ze leren zich aan te passen aan een maatschappij waarin niet alles mogelijk lijkt. Ze leren zich ‘netjes te gedragen’ en nemen de normen en waarden vanuit hun omgeving over.

Langzamerhand ‘verhuizen’ we ergens in ons leven van ons hart naar ons hoofd om overeind te kunnen blijven in een wereld waar van alles op ons afkomt. Vanuit ons hoofd kunnen we een gevoel van controle ervaren, en dat blijkt voor velen van ons een fijn gevoel te zijn.

De keerzijde hiervan is, dat we de diepe connectie met onze kern ‘kwijt’ zijn en we ons stuurloos kunnen voelen als er dingen gebeuren in ons leven die niet vanuit ons hoofd te controleren zijn.

In mijn praktijk gebruik ik De Levensrivier als metafoor. Ik las een treffende beschrijving hiervan: “Je hart overziet je leven als de loop van een rivier – van de bron naar de zee – terwijl je hoofd niet verder kan kijken dan de volgende bocht. Je hoofd is druk met een opeenstapeling van dagelijkse zorgen en korte termijndoelen die je het zicht op het grotere geheel ontnemen. Je hoofd laat je maar doorroeien, met je rug naar je bestemming. Je ziet pas waar je bent als je er al voorbij bent. En als je tegen iets aanvaart of van koers moet veranderen, voel je je gefrustreerd. Maar als je je hart opent, zul je zien dat het allang wist wat je hoofd met zijn vastgeroeste denkbeelden niet opmerkte – voor je lag een stroomversnelling waar je op voorbereid moest zijn.”

Open je hart. Het is een hoger bewustzijn dat je toefluistert, dat je waarschuwt voor tekenen van turbulentie. Het spreekt je aan via je je intuïtie, niet via je ratio. Om naar je hart te luisteren, moet je tijd maken voor rust en stilte. Door het lawaai van je gedachten hoor je de fluisteringen van je hart niet.

Rust en stilte kan je op vele manieren vinden. Bijvoorbeeld door gebed en meditatie, door de natuur in te gaan en door jezelf te oefenen om met je aandacht in het nu te zijn. Je kunt het ook vinden door op zoek te gaan naar het kind in jezelf. Het kind in jou dat verbonden is met de Bron van liefde, vertrouwen en overgave.

Hoe weet je wanneer je je hart aan het volgen bent?

Een belangrijk kenmerk van het volgen van je hart is dat je vreugde in je leven ervaart. Als je doet waar je hart ligt, ervaar je vreugde in zíjn. Zoals hierboven beschreven: ‘Hoofdwegen’ leiden nogal eens tot frustratie en teleurstelling omdat het vaak niet gaat zoals je zou willen. ‘Hartwegen’ laten je meestromen naar je bestemming, ze laten je voelen wat klopt voor jou! En dat brengt vreugde met zich mee. Meestromen vraagt om overgave. En overgave is een van de kwaliteiten van het kind in jou!

Wat doet een kind het liefst? Spelen! Wist je dat spel en vreugde elkaars synoniem zijn? Dus als je speelt, dan volg je je hart. Dit lijkt voor je hoofd misschien ‘kinderachtig’, maar waarom wordt volgens jou het woord ‘spelen’ gebruikt om te beschrijven hoe je muziek creëert met een instrument?

Meestromen en overgave is niet hetzelfde als niets-doen. Het is creëren! Net zoals je mooie klanken creëert wanneer je een instrument be-speelt, creëeer je vreugde als je jouw talent(en) ‘be-speelt’. Door het bespelen van jouw unieke instrument, voeg je jouw klank toe aan het universum. Spelen en vreugde verhogen de trillingsfrequentie van het universum. Door je hart te volgen, bouw je dus mee aan een mooiere wereld!

En óf je daar blij van wordt…….

Add A Comment