Je hart volgen – garantie voor succes?

Een persoonlijk verhaal….

Je hart overziet je leven als de loop van een rivier, terwijl je hoofd niet verder kan kijken dan de volgende bocht. Je hoofd is druk met een opeenstapeling van dagelijkse zorgen en korte termijndoelen die je het zicht op het grotere geheel ontnemen. Je hoofd laat je maar doorroeien, met je rug naar je bestemming. Je ziet pas waar je bent als je er al voorbij bent. En als je tegen iets aan vaart of van koers moet veranderen, voel je je gefrustreerd. Maar als je je hart opent, zul je zien dat het allang wist wat je hoofd met zijn vastgeroeste denkbeelden niet opmerkte – voor je lag een stroomversnelling waar je op voorbereid moest zijn.

In dit blog wil ik je meenemen op een recent stukje van mijn levensreis, namelijk van de afgelopen vier maanden.

Mijn hoofd is druk met een opeenstapeling van dagelijkse zorgen en korte termijndoelen (die mij het zicht op het grotere geheel ontnemen).
Nou dat idee heb ik zelf niet hoor als ik bezig ben met de afronding van mijn studie en plannen vanuit mijn hart aan het maken ben voor mijn praktijk.

Mijn hoofd laat me maar doorroeien, met mijn rug naar mijn bestemming. Ik zie pas waar ik ben als ik er al voorbij ben. En als ik tegen iets aanvaar of van koers moet veranderen, voel ik me gefrustreerd.
Dát herken ik wel! Ik voel me enorm gefrustreerd…. of eigenlijk meer hopeloos, hulpeloos, onzeker, in de war, bang, boos, en soms ook blij? Mijn hoofd is radeloos, ja dat is het! Ik moet van koers veranderen, maar dat wil ik eigenlijk niet en ik denk ook dat ik het niet kan. Hoe moet het nu met al mijn mooie plannen, met mijn ideeën voor de toekomst??

Maar als ik mijn hart open, zie ik dat het allang wist wat mijn hoofd met zijn vastgeroeste denkbeelden niet opmerkte – voor mij lag een stroomversnelling waar ik op voorbereid moest zijn……
Ik had deze stroomversnelling niet zien aankomen, vanuit de verste verte niet. Op dat moment zet het mijn leven (lees: mijn hoofd met alle neiging tot controle en angst voor verandering) op de kop.

Nu ben ik 24 weken verder. Ik voel me inmiddels enorm bevoorrecht dat ik voor de vierde keer het wonder van groeiend nieuw leven mag ervaren in mijn lichaam. Ik ben vol creatiekracht en leven van binnenuit!
Mijn lieve hoofd zit inderdaad vaak vol vastgeroeste denkbeelden. Ik kan van alles bedenken over hoe het straks zal gaan als de kleine er is, hoe ik dat ga doen met mijn eigen praktijk. Of ik een gastouder ga vragen of niet, of…..
Ik heb besloten om mijn hoofd vrij-af te geven. Ik ga er niet meer over nadenken. Ik leef in het nu met het wonder dat zich in mijn leven aan het voltrekken is. En ik voel me onderdeel van een veel groter geheel. Dit is zoveel mooier dan ik ooit zou kunnen bedénken…

Het proces van loslaten van mijn ideeën en meestromen met de weg van mijn hart, heeft diep van binnen de poorten naar vertrouwen, vreugde en léven wijd opengezet! (En ja, mijn hoofd roept nog steeds, zelfs vanaf zijn vakantiebestemming, allerlei (on)mogelijke opties. Maar ik heb de keus om daarnaar te luisteren …. of niet!)

Wat vind jij? Is je hart volgen een garantie voor succes? Of is het meer een garantie voor het steeds dichter bij je bestemming komen?

Misschien is dát werkelijk succes…

Add A Comment